Το Fresh4ever εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών επεξεργασίας προϊόντων φρέσκων κομμένων πατατών (προτηγανισμένων ή όχι) με σκοπό την παρεμπόδιση του ενζυμικού μαυρίσματος το οποίο αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας στην επιστήμη και βιομηχανία των τροφίμων. Οι αναπτυγμένες τεχνολογίες ανάσχεσης του ενζυμικού μαυρίσματος μπορούν μελλοντικά να εφαρμοστούν και σε άλλες κατηγορίες φρέσκων τεμαχισμένων φρούτων και λαχανικών συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων στη βιομηχανία τροφίμων. Στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθούν και θα εφαρμοστούν καινοτόμες μη θερμικές επεξεργασίες τροφίμων (Υπερυψηλή Πίεση, Παλμικά Ηλεκτρικά Πεδία, Ωσμωτική Αφυδάτωση, Εδώδιμες Επικαλύψεις) καθώς και η μέθοδος της Ωμικής Θέρμανσης σε προϊόντα τεμαχισμένης πατάτας με σκοπό την ανάπτυξη προϊόντων με ανώτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και παρατεταμένη διάρκεια ζωής. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα πατάτας που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου θα έχουν διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από τα αντίστοιχα προϊόντα της αγοράς τα οποία χαρακτηρίζονται από τυπική διάρκεια ζωής 3-5 ημέρες. Οι βέλτιστες τεχνολογίες επεξεργασίας προϊόντων μεταποιημένης πατάτας που θα συμβάλουν στην ανάσχεση του ενζυμικού μαυρίσματος και στην διατήρηση των οργανοληπτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων θα εφαρμοστούν πιλοτικά στην εταιρεία επεξεργασίας πατάτας.
Έτσι, η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και τεχνογνωσίας στη συμμετέχουσα εταιρεία θα δώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της και κατ’ αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει σημαντικά τα μερίδια της τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό.
Το προτεινόμενο έργο αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά τόσο στην αγρο-βιομηχανία όσο και στη βιομηχανία τροφίμων μέσω της ολιστικής αξιοποίησης των παραπροϊόντων πατάτας. Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθούν κατάλληλες τεχνικές ανάκτησης των πολυσακχαριτών από παραπροϊόντα πατάτας με σκοπό τη χρήση τους στην τεχνολογία εδώδιμων επικαλύψεων η οποία συμβάλει στην ανάπτυξη τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας και στη διατήρηση τους χωρίς την προσθήκη χημικών συντηρητικών. Η αξιοποίηση των παραπροϊόντων της αγρο-βιομηχανίας θα οδηγήσει αφενός στη μείωση του όγκου των παραπροϊόντων και αφετέρου στην καλύτερη αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής. Οι προτεινόμενες μέθοδοι είναι αποδεδειγμένα πράσινες με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι μέθοδοι εκχύλισης των πολυσακχαριτών θα μειώσουν τόσο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα άνθρακα, όσο και την χρήση ενέργειας και νερού.
Επιπλέον, η ανάλυση του κύκλου ζωής σε όλες τις διεργασίες και τα προϊόντα, θα οδηγήσει στον εντοπισμό και στην εξέταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και στη βελτιστοποίηση των διεργασιών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις με λογικό κόστος.
Τέλος, η ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα θα αποκτήσει σημαντικά επιστημονικά οφέλη, μέσω της διεξαγωγής καινοτόμου έρευνας υψηλής κοινωνικής σημασίας και με ισχυρό εμπορικό ενδιαφέρον. Εκτός αυτού, νέοι ερευνητές που θα συμμετάσχουν θα εκπαιδευτούν στις καινοτόμες διεργασίες και τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του Έργου. Ως αποτέλεσμα, θα ενισχυθεί η ποιότητα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας. Επιπλέον, οι δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και η συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια θα τονίσουν την σημασία των αποτελεσμάτων του προγράμματος.
Δημοσίευση άρθρου ( Shelf-life enhancement applying Pulsed Electric Field and High-Pressure treatments prior to osmotic dehydration of fresh-cut potatoes. )