Κύριος στόχος του Fresh4ever είναι η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων φρέσκων κομμένων πατατών (προτηγανισμένων ή όχι) με ανώτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και παρατεταμένη διάρκεια ζωής μέσω δυναμικής συνεργασίας μεταξύ μιας πολύ μικρής και μιας μικρής επιχείρησης (μεταποίησης πατάτας και παροχής περιβαλλοντικών υπηρεσιών, αντίστοιχα) και ενός ερευνητικού φορέα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).
Η αγορά των προσυσκευασμένων φρέσκων προϊόντων φρούτων και λαχανικών έχει σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της εύκολης χρήσης τους και της αυξημένης ζήτησής τους από τους καταναλωτές. Ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της κατηγορίας αποτελούν οι κατεψυγμένες και οι φρέσκιες κομμένες πατάτες, προτηγανισμένες ή μη. Ωστόσο, όπως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, οι πατάτες, ύστερα από την κοπή τους, εμφανίζουν ένα σκούρο χρωματισμό στη σάρκα τους, «μαύρισμα», με αποτέλεσμα να περιορίζεται η διάρκεια ζωής τους και να υποβαθμίζεται η ποιότητά τους. Επομένως είναι αναγκαία η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με σκοπό την αύξηση της διάρκειας ζωής και της ποιότητας των προϊόντων μεταποιημένης πατάτας.
Αντικείμενο του προτεινόμενου έργου είναι η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων φρέσκων κομμένων πατατών (προτηγανισμένων ή όχι) με ανώτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και παρατεταμένη διάρκεια ζωής. Επιμέρους στόχοι του έργου αποτελούν:
Ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών επεξεργασίας, όπως Υπερυψηλή πίεση, Παλμικά Ηλεκτρικά πεδία,
Ωμική Θέρμανση, σε συνδυασμό ή μη με την μέθοδο της Ωσμωτικής προκατεργασίας με σκοπό την παρεμπόδιση του ενζυμικού μαυρίσματος σε προϊόντα μεταποιημένης πατάτας.
Ολιστική αξιοποίηση των παραπροϊόντων πατάτας, όπως φλούδες, με σκοπό την ανάκτηση πολυσακχαριτών και τη χρήση τους στην τεχνολογία εδώδιμων επικαλύψεων.
Εφαρμογή της τεχνολογίας εδώδιμων επικαλύψεων σε προϊόντα μεταποιημένης πατάτας με ενσωματωμένους εγκλεισμένους ή μη αντιμικροβιακούς και αντιοξειδωτικούς παράγοντες μέσω της καινοτόμου μεθόδου εγκλεισμού, του ηλεκτροστατικού ψεκασμού, και της ξήρανσης με ψεκασμό.
Ανάπτυξη προϊόντων μεταποιημένης πατάτας με αυξημένη διάρκεια ζωής, μεγαλύτερη από 3-5ημέρες, και ανώτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά όπως υφή, γεύση, κλπ. χωρίς τη χρήση συνθετικών συντηρητικών
Η ανάπτυξη πιλοτικής εφαρμογής παραγωγής προϊόντων φρέσκων κομμένων πατατών (προτηγανισμένων ή όχι) με βάση τις πιο επιτυχημένες μεθόδους που θα αναπτυχθούν στο έργο.
Τεχνοοικονομική ανάλυση και η περιβαλλοντική αξιολόγηση των διεργασιών και προϊόντων μέσω ανάλυσης κύκλου ζωής.
Η υλοποίηση του Έργου θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων τελικών προϊόντων διατροφής και θα ωφελήσει από κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής σκοπιάς όχι μόνο τα συμμετέχοντα ιδρύματα και τις εταιρείες, αλλά και την χώρα μας. H προτεινόμενη ερευνητική δραστηριότητα είναι απόλυτα εναρμονισμένη, στο σύνολό της, με την Εθνική Στρατηγικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας για την έξυπνη εξειδίκευση προάγοντας την αποτελεσματικότερη διασύνδεση του ερευνητικού συστήματος της χώρας με τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας.